August Strindbergs begravning

August Strindberg föddes i Stockholm den 22 januari 1849 och räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla författare. Hans omfattande produktion rymmer romaner såsom Röda Rummet, Giftas, Tjänstekvinnans Son, Hemsöborna och dramer såsom Fröken Julie, Dödsdansen, Fadren och Ett Drömspel.
August Strindberg var även en produktiv konstnär. Hans verk har senare rönt kolossal uppskattning.
Strindberg var gift med Siri von Essen 1877-1890, Frieda Uhl 1893-1897 och Harriet Bosse 1901-1907. Han fick fem barn.

Strindberg vistades ofta i Skärgården och bodde i flera omgångar i Paris.

Efter att ha lidit av magcancer under några år avled August Strindberg den 14 maj 1912 i sin våning på Drottninggatan, i huset som han döpt till Blå Tornet.

På begravningsdagen den 19 maj 1912, samlades människomassor redan vid femtiden på morgonen. 60 000 sörjande deltog i August Strindbergs begravningsprocession till Norra Kyrkogården. Strindbergs grav på Norra Begravningsplatsen i Solna pryds av ett träkors med inskriptionen: ”O Crux Ave Spes Unica!” ( ”O kors, var hälsat enda hopp!”)

Klockarebolagets Begravningsbyrå som ombesörjde Strindbergs begravning har i sitt arkiv kvar begravningsräkningen som uppgick till 1402,65 kr. En vanlig begravning kostade då mellan 27 och 70 kr. Ansvarig för denna begravning år 1912 var farfarsfar till Clas Waerner, som sedan 25 år arbetar på Klockarebolagets Begravningsbyrå.

I Blå Tornet, på Drottninggatan, ligger nu Strindbergsmuseet.

  •  Klicka här för att se en journalfilm från August Strindbergs begravning.
  •  Klicka nedan för att se August Strindbergs begravningsräkning ur Klockarebolagets arkiv.

räkning